Які бувають методи захисту від блискавки?

Які бувають методи захисту від блискавки?

Блискавкоприймачі або перехоплювачі блискавки встановлюються безпосередньо для прийому на себе блискавки та можуть складатися з довільної комбінації таких елементів:

- вертикальні стрижні;

- натягнуті троси;

- сітчасті конструкції;

- дахові огорожі;

- безпосередньо металева покрівля.

Тобото з будь-яких штучних (встановлених на покрівлі) або природних (вже існуючих на покрівлі) металевих конструкцій, які можуть безпечно прийняти на себе і відвести від будівлі або споруди блискавку, без завдання шкоди людям, тваринам або обладнанню.

 Існують три основні методи захисту від блискавки, на практиці вони використовуються як окремо так і в поєднанні між собою:

- метод захисного кута;

- метод блискавкоприймальної сітки;

- метод сфери, що котиться

1. Метод захисного кута

Стрижневий блискавкопримач створює навколо себе захисний конус з кутом 𝜶 на його вершині та радіусом основи r. Об’єкти, що потраплять в середину конуса рахуються захищеними (Мал. 4.1).

Кут 𝜶 задежить від висоти блискавкоприймача h та обраного рівня блискавкозахисту LPL (Табл. 4.1).

Звертаємо Вашу увагу, що у даного методу є обмеження по висоті:

- для LPL I

- 20 м - для LPL IІ

- 30 м - для LPL IІІ

- 45 м - для LPL IV

- 60 м

Даний метод в більшості випадків використовується для захисту невисоких будівель та споруд, а також для захисту об’єктів (в тому числі і людей), що знаходяться безпосередньо на покрівлі

2. Метод блискавкоприймальної сітки.        

Метод використовується для захисту поверхонь та пласких дахів.

На площину накладається сітка з мінімальним розміром чарунки 5х5 м, 10х10 м, 15х15 м та 20х20 м в залежності від рівня блискавкозахисту LPL (Мал. 4.2).

3. Метод сфери, що котиться або rolling sphere.

Це найбільш універсальний метод захисту (на його основі і побудовані методи захисного кута та сітки). Ідея методу полягає в тому, що будівлю обкатують сферою певного діаметру - там, де сфера торкається частин будівлі, необхідно передбачити захист від блискавки. Радіус сфери може бути 20, 30, 45 та 60 м в залежності від обраного рівня блискавкозахисту LPL (Мал. 4.3).