Що таке заземлення?

Що таке заземлення?

«Головне питання сторіччя» в кінці тексту.

Після перехоплення блискавки блискавкоприймачем та спуску струму від покрівлі до поверхні землі доземних провідником система блискавкозахисту потребує земляного закінчення або заземлюючий пристрій.

Заземлюючий пристрій - це металевий провідник, прокладений в ґрунті або у залізобетонному фундаменті будівлі і завдяки якому струм блискавки (або ж струм від пошкодженої електроустановки для захисного заземлення) «стікає» в землю. Існують два типи заземлюючого пристрою для блискавкозахисту:

ТИП А - Економний. Окремий заземлюючий пристрій біля кожного доземного провідника - довільна конфігурація горизонтальних та вертикальних електродів з мінімальною сувокупною довжиною 5 м (мінімальні довжини окремого заземлюючого пристрою l, м, в залежності від рівня блискавкозахисту та питомого опору ґрунту наведені на Графіку 8.1).

Графік 8.1

Графік 8.1

ТИП В - Бажаний. Заземлюючий пристрій, прокладений по периметру будівлі або в її залізобетонному фундаменті - головне, щоб мінімум 80% провідників мали контакт з ґрунтом, а контур замкнутим. Заземлюючий пристрій типу В більш рівномірно розподіляє стікання струму блискавки, що суттєво зменшує вплив на електронне обладнання всередині будівлі.

Для обох типів заземлюючого пристроїв рекомендовані глибина монтажу від 0,5 м, відступ від фундаменту 1 м та опір, щоб опір не перевищував 10 Ом.

ЧИ МОЖНА ОБ‘ЄДНУВАТИ ЗАЗЕМЛЮЮЧІ ПРИСТРІЙ БЛИСКАВКОЗАХИСТУ ТА ЗАХИСНОГО ЗАЗЕМЛЕННЯ?