Що таке роздільна відстань або чим не варто нехтувати при спорудженні блискавкозахисту?

Що таке роздільна відстань або чим не варто нехтувати при спорудженні блискавкозахисту?

Роздільна відстань - це найкоротший шлях від елементу блискавкозахисту (блискавкоприймача або струмовідводу) до металевого обладнання або конструкції (вентиляторів, антен, чилерів, димових труб, конструктивних елементів будівлі тощо). Мінімальна роздільна відстань витримується для того, щоб струм блискавки не «перескочив» на елементи, що захищаються, не завдав шкоди життю та здоровою людей та не вивів з ладу електричне обладнання.

Роздільна відстань S розраховується для кожного окремого обладнання та місця на об’єкті при проектуванні системи блискавкозахисту та залежить від:

- обраного рівня блискавкозахисту (коеф. Ki);

- матеріалу, що розділяє елемент блискавкозахисту та обладнання (повітря, цегла, дерево тощо)(коеф. Km);

- кількості відгалужень струмовідводів на шляху блискавки (коеф. Kc);

- кількості доземних провідників (коеф. Kc);

- відстані L, що проходить струм від точки удару блискавки до заземлюючого пристрою;

Причому, якщо струмовідвод прокладено в залізобетонній колоні, то L визначається від блискавприймача до точки входу струмовідводу в пілону на покрівлі будинку, а якщо струмовідвод прокладено зовні будівлі, то L визначається від блискавприймача до самого заземлюючого пристрою.

Трапляються ситуації, коли при великих габаритах будівлі забезпечити роздільну відстань практично неможливо. В таких випадках, є декілька варіантів вирішення проблеми:

1. Небезпечний, але дешевий.

Обладнання підключають до системи блискавкозахисту. В такому випадку через обладнання можливе протікання частини струму блискавки, але це безпечніше за виникнення іскріння та електричної дуги в даній точці.

2. Безпечний, але дорожчий.

Збільшують кількість підключень до блискавкоприймача та кількість доземних провідників, якщо це можливо, та перераховують роздільну відстань.

3. Безпечний, але найдорожчий.

Використовують ІЗОЛЬОВАНІ блискавкоприймачі та струмовідводи - спеціальні елементи блискавкозахисту, що можна встановлювати безпосередньо на об’єкт, що захищається без будь-якої шкоди для останнього.