Що таке активний блискавкозахист або чому не потрібно вестись на кольорові проспекти

Що таке активний блискавкозахист або чому не потрібно вестись на кольорові проспекти

Обговорюючи тему перехоплення блискавки, вважаємо за необхідне поділитися своїми думками та досвідом на рахунок активного блискавкозахисту.

Активний блискавкоприймач або ESE (Early Streamer Emission) блискавкоприймач - це пристрій, що під час грози випускає зараджені частинки (зустрічний стример) на перехопленя блискавці. Тобто висота блискавкоприймача стрімко «зростає» на величину підйому зустрічного стримеру, а радіус захисту блискавкоприймача, відповідно, суттєво «збільшується». Це мало б великий економічний зиск - встановити один блискавкоприймач вартістю 1000-2000$, що покривав би площу навколо себе радіусом 60-70 м але …

активний блискавкозахист НЕ ПРАЦЮЄ!!!

Не працює, принаймі на сучасному рівні розвитку технологій, бо викладки по роботі ESE виключно теоретичні, а для практичних доказів, на даний момент, відсутні висковольтні лабораторії, здати зробити пробій повітряного проміжку значної висоти. А практичні дослідження в Малайзії, де грозовий період триває близько 250 діб на рік, навпаки довели неефективність їх використання.

Тоді чому так багато компаній на ринку пропонують встановити активний блискавкозахист? Відповідей декілька:

- висока маржинальність;

- собівартість складає до 10% від роздрібної вартості ESE блискавкоприймача, що дозволяє напрявляти багато ресурсів на маркетинг;

- непрофесійність, бо при улаштуванні ESE блискавкоприймачів, нехтують принципами захисту, нормами, розрахунками ризиків і т.д.

Відповідно відбувається свідома омана замовника, основні постулати якої наступні:

1. Активний блискавкозахист відповідає вимогам нормативних документів.

- не відповідає;

- в EN 62305 (стандарт європейського союзу, що діє також на території України) відсутня будь-яка згадка про ESE блискавкоприймачі.

2. Активний блискавкозахист встановлююється в провідних країнах світу.

- хіба що поодинокі випадки та з грубим порушенням законодавства. Наприклад, суд Арізони (США) взагалі заборонив використання ESE блискавкопримачів з зонами захисту відмінними до нормативних, а ринок продажу блискавкоприймачів складає, в переважній більшості, країни «третього» світу.

3. Активний блискозахист дозволено Державною службою з надзвичайних ситуацій України.

- в листі ДСНС, що демонструють постачальники, дійсно написано, що дозволяється використання ESE блискавкопрймачів, але використання з ВІДПОВІДНІСТЮ ДО ВІМОГ НОРМАТИВНИХ ДОКУМЕНТІВ. Тобто так, використання дозволено, але як звичайного стержнєвого блискавкоприймача, який коштує 20$, а не 1000-2000$.

4. Активний блискавкозахист має сертифікат.

- сертифікат на ESE блискавкоприймач видається на відповідність технічних умов (ТУ) самого виробника, а перевірити дані умови на практиці немає можливості.